Mehmet DEMİRCİ (Maestro)
1964 yılında Çamlıhemşinde doğdu.İlkokul,Ortaokul ve Lise’yi aynı ilçede okudu.Anadolu Üniversitesinde 2 yıl İşletme İktisadı okuduktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize Meslek Yüksekokulu İşletmecilik bölümüne geçerek 1986 yılında bu okuldan mezun oldu.
İstanbuldaki mesleki deneyimlerinden sonra, 1992 yılında, Çamlıhemşin’e bir daha gitmemece kesin dönüş yaptı.
Aynı yıl bölgenin ilk turizm girişimlerinden biri olan “alabalık havuzlu”restoranını açtı. 1993 yılında Ayder Şenlikleri çerçevesinde,Savaş Güney ile birlikte, yedi ayrı rotadan şenlik başlangıç saatinde Ayderde buluşulmak üzere gerçekleştirilen yürüyüş programını organize ederek,şenlik açılış konuşmasında Kaçkarlarda profosyonel anlamda doğa yürüyüşlerinin başladığını açıkladı. 1994 yılında Uyum Kırtasiyeyi açtı ve Türkiye’nin belkide ilk özel “kiralık kitap” servisini hayata geçirdi. Aynı yıl Amlakit Yaylasında bölgenin ilk mini hidroelektirik santralini kurdu.Daha sonraki tarihlerde Fırtına Deresi ve diğer kolları üzerinde yapılması planlanan büyük ve doğal tahribata yol açacak hidroelektirik projelerinin gereksizliği bu proje ile kanıtlanarak, sonraları, yapılan benzerleriyle birlikte örnek gösterildi. 1995 yılında kendi imkanlarıyla inşa ettiği çiftlikte bölgenin ilk modern süt üretimi ve besicilik faaliyetlerinde bulundu. 1996 yılında Ayder Yaylasındaki modern Pansiyonculuğa ilk örneklerden biri olan Fora Pansiyon’u işletmeye açtı. 1997 yılında Rize bölgesinin Dağ ve Yayla Turizmi faaliyeti güden ilk yerel acentesi olan Türkü Turizm Seyahat Acentesini kurdu.
1998 Yılında TEMA’nın (Türkiye Erezyonla Mücadele Vakfı) Çamlıhemşin Gönüllü temsilcisi oldu.
1999 Yılında Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Doğa ve Çevre Komisyonu Karadeniz Temsilciliğine seçilerek Ekoturizm’in Türkiyedeki gelişmelerine katkılarda bulundu.
1999-2002 Yılları bölgede yapılması planlanan ve Ekosistemi direkt etkileyecek Türkiyedeki en kötü teknolojik projelerden biri olan Dilek-Gürolük Hidroelektirik Santrali’nin proje iptali ve yapımının durdurumu için ilk davaların açılamasına ve bölge içinde ve dışındaki halka bilgi verilmesine önayak oldu.
2003 Yılında,2300 rakımlı Kotençur yaylasında kendi elleriyle bir
”dağevi” inşa ederek aynı yıl aynı yerde 1.Kaçkar Doğa İnsan ve Sanat Kampını gerçekleştirerek bir “ilk”e daha imza attı
2004 yılında Kaçkar Dağlarını Kullanma Kılavuzu’nu kaleme aldı.
2005 Yılında Kaçkarların ilk organik tarım ve ekoturizim merkezi olan Ekodanitap Natural Life’ı hizmete açtı.
Edebiyatla uğraşan ve gezi dergilerinde zaman zaman yöreyi tanıtıcı yazı ve fotoğrafları yayınlanan Mehmet DEMİRCİ evli,Güneyce kızı ve Dağlar oğlu var.